Hus och familj - Drömmar och vardag

En blogg om mitt liv och vardag som mamma till fyra barn, varav det ena har änglavingar och bor i våra hjärtan.

funderingar om egoism och politik...

Publicerad 2008-01-30 20:54:35 i Allmänt,

Jag har alltid tänkt på mig själv som en ganska hänsynsfull och förstående människa. Någon som tänker på andra och jag går ofta en omväg för att hjälpa någon. Jag är inte en egoistisk människa - eller?

Allt man gör leder ju på något sätt tillbaka till en själv. Jag har lagt ner mer än tio år av mitt liv på att genom politisk påverkan försöka göra vårt samhälle till en så bra plats som möjligt för så många som möjligt. Mina studier blev lidande, mina studielån är betydligt högre än mina universitetspoäng. Min inkomst blev lidande i och med att jag inte orkade med både studier, politik och arbete. Jag träffade inte mina vänner och familj så ofta jag kanske velat. Jag offrade mycket - för vad?

Visst, det kanske på sätt och vis kan vara ett oegoistiskt val, då jag säkert hade haft en färdig utbildning vid det här laget annars, men gjorde jag det verkligen för alla andras skull? Jag trodde, och tror, på en idé om hur vårt samhälle borde utformas. Inte för att just jag ska ha det så bra som möjligt, utan för att så många som möjligt, ja alla, ska ha det så bra som möjligt. Denna idé drev mig i mitt politiska arbete. Det kan ju tyckas oegoistiskt. Men jag hade också siktet inställt på en karriär, och jag trivdes som fisken i vattnet bland alla motioner, insändare, debatter, talarstolar och ordförandeklubbor. Jag var hemma där och trygg i att jag visste vad jag ville och också vart jag ville. Låter inte helt oego längre...

Våra politiker på riksnivå - vad driver dem? Maktkänsla eller en tro på den egna idén? Jag skulle säga att alla (okej, nästan alla, finns säkert något undantag jag inte träffat) verkligen gillar att stå i centrum, att känna andras blickar på sig, att högt få uttala sina idéer och se att andra lyssnar. Annars tar man sig inte så långt. Som sagt måste man offra en hel del för att hålla på med politik (på en högre nivå), och det tror jag inte att det finns någon människa som klarar av, om hon inte samtidigt trivs med det livet. Så oavsett vad för politik man driver så tror jag att det någonstans är en egoistisk känsla som håller en politiker igång. Känslan av upprymdhet när man lyckats driva igenom ett förslag eller blivit vald till en speciell post. Det är den känslan som i grund och botten driver en politiker tror jag. Helt egoistiskt med andra ord...

Jag kom en bra bit på väg mot det mål jag personligen ville nå inom politiken, en vald plats i en vald församling med ett stort inflytande. Det var då jag insåg att jag inte längre trivdes. Det blev jobbigt och tungt. Vänner blev plötsligt fiender och jag stod ensam, liksom alla andra. Enad front utåt så klart, men inte inom stängda dörrar... Livet jag strävat efter syntes inte längre lockande, utan mest bara jobbigt och ensamt.

Helt plötsligt uppmärksammades inte bara mina idéer utan också mitt liv. Jag var helt plötslig av någon anledning skyldig att tala och övertyga inte bara mina politiska motståndare utan även vänner, nya bekantskaper och främmande människor jag råkade stöta på. På den politiska arenan trivdes jag - men jag trivdes inte med att mitt eget liv inte längre fick plats. Jag var inte längre jag, utan en politisk rollfigur som kämpade med näbbar och klor för att få fortsätta att också vara bara jag ibland.

Jag gav upp när jag av en hetsig journalist fick veta att en av "mina" medlemmar blivit mördad och jag riktigt kunde höra upprymdheten i rösten på journalisten när han frågade mig om hur hon var som person, om jag anat vad som skulle hända... Andra kanske skulle ha sporrats att fortsätta driva sina idéer och motverka kvinnovåld, men jag tappade bara orken. När till och med hennes tragiska död blev ett politiskt spel fick jag nog. Vad skulle sägas till vem, och hur skulle vad läggas fram för pressen? Jag bestämde mig för att satsa på mig själv istället, sade upp alla mina politiska uppdrag och flyttade. Också ett egoistiskt beslut. 

Ibland har jag saknat den tiden då jag var någon mer än bara jag, men jag har aldrig ångrat att jag lämnade allt. Jag har gjort de val jag gjort på grund av att jag vägt för- och nackdelar för mig själv. Visserligen hjälpte jag (vill jag gärna tro i alla fall) till att få igenom en del beslut som ledde till bra saker även för andra än mig själv när jag var politiskt aktiv, vilket skulle kunna ses som oegoistiskt, men å andra sidan gav det också mig själv en viss tillfredsställelse. Så jag är kanske en egoistisk person ändå?

Jag hyser en viss beundran för de människor som klarar av den kamp och ensamhet som en högt uppsatt politiker utsätts för. Det tryck att prestera bra hela tiden, aldrig uttala sig fel och lämna ut sitt eget liv för sin idé, sin politiska övertygelse och sin egen strävan efter makt och tillfredsställelse.

Dagens fråga: Finns det en oegoistisk människa? Kan man ta beslut som inte i grund och botten är ego? Varför hjälper man någon, kanske för att vara snäll. Varför vill man vara snäll? Troligtvis för att personen kanske är snäll tillbaka, eller för att man trivs med den tillfredsställelsen det ger att vara snäll. Är det då en oegoistisk handling??? 

länkar och fredagspyssel i köket...

Publicerad 2008-01-25 17:23:06 i Mat och kost,

Här kommer två länkar som kan vara värda att kolla på om man är intresserad av naturlig mat:
http://svt.se/play?a=1026981  En film om råvaror och mat

http://lufttillsalu.blogspot.com/2008/01/giftigt-godis-listas.html Om farliga färgämnen

Annars i dag har jag äntligen varit och innhandlat burkar. Så nu behöver jag inte längre ta fel yoghurtburk när jag ska ta fram den inlagda gurkan... Ska snart se till att P. gör en ny laddning för det börjar krympa i burken. Jag har också påbörjat surkålen idag. Jag gjorde inte så mycket, eftersom jag inte smakat tidigare, vi kanske inte alls tycker om det och då är det ju synd att ha gjort flera burkar. Nackdelen är ju att det tar flera veckor att göra så om det blir en favorit kommer vi vara ganska länge...

image6

Jag brukar inte köpa snittblommor särskilt ofta men när jag såg den här buketten nersatt till 10 kronor kunde jag inte låta bli... Nu längtar jag till våren. Eller vintern, bara vi slipper detta eviga blask och slask!

tulpaner

förlovningsdag...

Publicerad 2008-01-25 17:05:06 i Allmänt,

Jaa, nu har vi varit förlovade i sex år... Känns inte alls så långt. Fast ändå som hela ens vuxna liv... Det liv jag levde "före P" känns allt mer avlägset och det är nästan så jag börjar vänja mig vid att bo här i södern :)
Har ingen längtan alls tillbaka till det hektiska liv jag förde innan, det enda som är tråkigt är att jag nu bor så långt från min familj och mina vänner, särskilt M. och familjen Eriksson (kram på er om ni läser, miss U) Saknar också mina bröder även om det går i perioder, det finns ju tack och lov telefon i alla fall.

När jag tänker på det blir jag alltid lika förundrad över att P valt att leva sitt liv med MIG! Jag är fullt medveten om att jag kan vara ganska krävande att leva med ibland, men han vill ändå ha mig!? Fast å andra sidan kan han vara en riktig trög korkskalle ibland också, så det jämnar kanske ut sig i slutändan :) för jag har ju faktiskt också valt att leva med honom.

Fantastiskt egentligen att vi lyckats hitta varandra, och precis i den tidpunkt i livet då jag var redo att bryta upp. Hade vi träffats ett år tidigare hade jag aldrig ens övervägt att lämna jämtland, mina studier och de jag umgicks med då. Då hade jag siktet inställt på karriär och hur jag på bästa sätt skulle nå dit. Jag var också på väldigt god väg när jag insåg att den karriär jag så hett eftersträvade var något jag egentligen inte ville ha...
Så jag lämnade allt, åkte till stockholm och där var Han, han som är en av de mest underbara människor jag någonsin träffat.  Och här blev jag kvar...

Lååång lista på tillsatser

Publicerad 2008-01-23 17:47:02 i Mat och kost,

För er som är intresserade kommer här den lista som var starten på min "inte äta kemiska tillsatser-kost"

Dessa ämnen är kända för att kunna orsaka MIGRÄN:

E102 Tartrazin (gult färgämne)

E214 P-hydroxibensoesyraetylester

E215 P-hydroxibensoesyraetylesterns natriumsalt

E216 P-hydroxibensoesyrapropylester

E217 P-hydroxibensoesyrapropylesterns natriumsalt

E218 P-hydroxibensoesyrametylester

E219 P-hydroxibensoesyrametylesterns natriumsalt

E280 Propionsyra

E281 Natriumpropionat

E282 Kalciumpropionat

E320 Buthylhydroxianisol (BHA)

E321 Buthylhydroxitoulen (BHT)

E621-E624 Glutamater
E951 Aspartam

När jag väl börjat läsa på och hittat alla dessa som kan ge migrän hade jag stött på en hel del andra ämnen som jag tyckte lät läskiga. Eftersom jag vill vår bebis bästa skrev jag även den lista som följer:

Fäljande ämnen kan orsaka fosterskador:

E120 Karmin (rött färgämne)

E122 Azorubin (rött färgämne)

E123 Amarant (rött färgämne)

E128 Röd 2G

E150 Sockerkulör (brunt färgämne)

E154 Brun FK

E155 Brun HT

E210 Bensoesyra (i kombination med acetylsalisylsyra)

E211 Natriumbensoat (i kombination med acetylsalisylsyra)

E212 Kaliumbensoat (i kombination med acetylsalisylsyra)

E213 Kalciumbensoat (i kombination med acetylsalisylsyra)

E218 P-hydroxibensoesyrametylester

E219 P-hydroxibensoesyrametylesterns natriumsalt

E220 Svavelsyrlighet, svaveldioxid

E221 Natriumsulfit

E222 Natriumbisulfat (natriumvätesulfat)

E223 Natriumpyrosulfit (natriumdisulfit)

E224 Natriumpyrosulfit (kaliumdisulfit)

E226 Kalciumsulfit

E227 Kalciumbisulfit (kalciumvätesulfit)

E228 Kaliumvätesulfit

E249 Kaliumnitrit

E250 Natriumnitrit

E251 Natriumnitrat (salpeter)

E252 Kaliumnitrat (salpeter)

E262 Natriumacetat, natriumdiacetat

E320 Buthylhydroxianisol (BHA)

E321 Buthylhydroxitoulen (BHT)

E407 Karragenen

E460 Mikrokristallinisk cellulosa och cellulosapulver

E461 Metylcellulosa

E558 Bentonit

E621 Mononatriumglutamat (smakförstärkare)

E622 Monokaliumglutamat (smakförstärkare)

E623 Kalciumdiglutamat (smakförstärkare)

E624 Monoammoniumglutamat (smakförstärkare)

E942 Dikväveoxid

E951 Aspartam (Usa:s livsmedelsverk har noterat 92 olika symtom som alla har samband med aspartam!)

E952 Cyklaminsyra, cyklamater

E954 Sackarin, sackarinater


Jag valde också bort Soyalecitin, som utvinns mha bensin, som ofta finns kvar i slutprodukten. Soyalecitin är ett emulgeringsmedel och finns i lättprodukter och choklad (bla)

När jag insett detta insåg jag också att det är lättare att undvika alla tillsatser än att gå och kolla på varje produkt vilka ämnen den innehöll eller inte, plus att jag då på köpet slapp alla andra bieffekter som tillsatser kan ge. 

Och som jag skrivit tidigare har jag inte mått så bra som jag gör nu på jag vet inte när! Är piggare, mer ork, inga ledproblem (har (haft!) reumatiska besvär), känner mig allmänt friskare och framför allt har mina ständigt återkommande migränattacker och synstörningar minskat till.... NOLL! 

Det, och vetskapen att vi ger vårt barn de bästa förutsättningarna vad gäller kost, hjälper de stunder då det känns tungt att inte bara kunna slänga in nåt i micron och ha färdig mat på ett par minuter. Och som tur är har jag fått låna syrrans glass-maskin så jag fortfarande kan frossa i det jag gillar absolut mest utan en enda kemisk tillsats!


Mums, ska nog ta och lägga in ett recept på min favorit-glass senare! 

 

dagens projekt avklarade...

Publicerad 2008-01-21 20:51:13 i Allmänt,

Underbara P. har bytt däck på min extrabil som haft punktering i två veckor, och av bara farten dammsög han den också. Vilken service! Jag har redan en köpare på den fast jag inte ens berättat för någon att den skulle säljas... Mycket mystiskt när en främmande man ringer och vill köpa ens bil som knappt ens är till salu mer än i tanken... Har kollat på nätet och försökt lista ut hur mycket den egentligen är värd, men det varierar ju så mycket. Ska nog begära 115 tusen tror jag, då får jag lite över när leasinglånet är löst. Och så finns det lite prutmån också... Hoppas han vill ha den när han provkört den också. Men den är ju nästan ny...

Släppte ut hunden i trädgården när vi kom hem och var så nöjda över att han inte skällde för full hals som han ibland gör. Vi var nöjda ända tills vi ropade in honom och fick se varför han varit så tyst.
In kommer en vovve med världens gladaste flin "matte matte, det är någon som grävt igen alla mina gropar jag hade gjort i trädgården, men jag har lyckats gräva upp dem igen! Till och med gjort dem lite större!!!"
Lortigare och jordigare hund har jag nog aldrig sett! Det blev badet direkt, vilket kräver minst två personer som helst bör vara avklädda eller inplastade.
Helt bortkastat arbete att fylla igen de där groparna, suck...

Dagens surdegsbröd blev en flopp. Lyckades inte få degen att jäsa så det blev bara hårda klumpar av limporna. Ska försöka lura i P. och inneboende att jag ville göra små söta portionsbröd :P

Tänkte också göra surkål idag för första gången, men insåg snabbt att jag inte har några lämpliga burkar. I själva verket har vi knappt några burkar alls utom matlådor... Det måste inhandlas inför odlingssäsongen! Ska försöka hinna iväg till nån butik som säljer konserveringsburkar i morgon för nu har jag bestämt mig för att prova göra surkål och det tar ju sådan tid innan den är klar så jag vill börja NU!
(tack hippihäxan för recept och inspiration)

P. har redan somnat, stackarn kliver upp redan kl 5. Så nu är det dags att släcka lampa och dator och slumra in jag också. Inte för att jag måste upp så tidigt, men trött är jag ändå!

Jordärtskockorna är uppe ur jorden...?

Publicerad 2008-01-21 10:28:04 i trädgård,

Ja det var i alla fall vår ambition när vi gick ut i landet beväpnade med spade och kratta. Vi hade säkert 30 fina plantor så jag hade räknat med lite avkastning. 
Döm om vår förvåning när vi grävde igenom landet och hittade... en skocka och tre pytte-pytteskockor! 
Det räcker ju inte ens för att så en ny omgång :(

När vi ändå var i farten grävde vi upp potatislandet också och rensade bort lite ogräs. Där fanns det lite mer att plocka upp även om jag i normala fall skulle tycka att det var en väldigt fattig skörd av potatis, men den slängde vi i komposten. Jag vill ha en fast sort, så jag tyckte inte det var någon mening med att spara potatisen till utsäde då det var en mjölig variant. (om det ens funkar då den måste ha varit fryst i vinter) 

 421205-3

En bild på det uppgrävda skock-landet. I verkligheten såg jorden så svart och mullig ut, här på bilden ser den mest skräpig ut tycker jag. Rishögen i bakgrunden är plantorna jag rensat bort. De tänkte jag använda i botten på odlingsbänkarna vi ska bygga eller som marktäckare, men de känns lite i grövsta laget för det.
Den gröna plantan i mitten ska visst föreställa sparris, så den har jag sparat.

jordgubblsandet

Det stackars jordgubbslandet är i stort behov av en upprensning, det är ett kommande projekt. Den stora torra tuvan längst fram till höger är gräslök som redan börjat skjuta några skott.

Dagens fråga nr 1. Varför planterar man en tuva gräslök mitt i jordgubbslandet?? Någon dold egenskap som jag inte vet om?

Dagens fråga nr 2. Varför sätter man en ventil i väggen mellan kök och hall när det en decimeter från hålet är ett öppet dörrhål? Är inte ventilationen genom dörröppningen tillräcklig eller anser man att ventilen är en prydnad???

trädgårdsdrömmar...

Publicerad 2008-01-19 22:26:06 i Allmänt,

Drömmer mig bort från detta rusk och blaskväder in i min nya bok om trädgård och odling. Det ser så fantastiskt härligt ut! Jag skulle så gärna vilja ha en sån där fin trädgård att pyssla i. Men när det väl kommer till kritan har jag nog inte ork att göra särskilt mycket mer än pyssla... En riktigt fin trädgård kräver ju en hel del arbete och frågan är om jag verkligen är beredd att lägga ner det jobbet??

Jag har börjat göra en lista på vad jag skulle vilja odla. Den blev rätt så lång, fast jag försökte att inte skena iväg, så jag måste nog gallra lite i den...
Just nu har jag 23 olika grönsaker och 10 kryddor med på listan. Och då tillkommer ju att jag måste ta hand om det vi redan har, vilket är två plommonträd, två körsbärsträd, fem äppelträd, fyra vinbärsbuskar, en krusbärsbuske, ett hallonsnår och två jordgubbsland... Visserligen är nästan alla träden nyplanterade (vi fick tre äpplen förra sommaren) men det övriga räcker nog till ändå...
Och så är det ju dessa blomrabatter som förra ägaren planterat runt huset. Vi har säkert närmare tio rosenbuskar till exempel... För att inte tala om allt som växer som jag inte har den blekaste aning om vad det är :S

Jag hade tänkt mig att vi skulle plocka upp jordärtskockorna ur jorden idag, men det kändes inte så kul i det här stormiga och regniga vädret, så det får vänta. 

Min filosofi i år blir nog att sätta så underhållsfria växter som möjligt, och bara av sådana sorter som jag vet att vi gillar. Gärna växter som jag kan förodla inne (innan jag blir för stor och tung för att orka) och sedan plantera ut i höga odlingssängar som P. ska bygga. Efter utplantering tänkte jag försöka täcka med halm och gräsklipp eller liknande för att slippa så mycket av ogräsrensning som möjligt. Jag tänkte också satsa på grönsaker som skördas sent, när lillan blivit lite större och jag förhoppningsvis är pigg och alert efter förlossning och vaknätter...

Vi får se hur det blir, kanske slutar det med ingenting, men drömma och planera tänker jag fortsätta göra!
 

Halvtid...

Publicerad 2008-01-17 09:05:46 i Barnen,

Ja, nu har jag alltså gått halvvägs genom graviditeten. 20 veckor. Känns som en månad eller möjligtvis två. Det har gått så ofantligt fort. Nu är det bara lika mycket kvar. Och vi som inte ens börjat förbereda något inför lillans ankomst!
Förra veckan fick jag ett ryck efter att ha sett ultraljudet och gick ut på rean och handlade lite kläder. Men det är ju så mycket annat man borde skaffa sig, säng (tror jag vi ska få låna), skötbord, tvättgrejer, en balja kanske, bröstpump och flaska mm mm... Vi har knappt ens funderat på VAD vi ska köpa och vad man behöver...
Känns nästan lite stressigt :)
Tänk om min foglossning blir riktigt illa, eller magen helt plötsligt blir jättestor, då är det inte så kul att springa runt på massa olika affärer och leta barnsaker...

Funderar också lite på min viktuppgång. Har hittills bara gått upp 1,5 kg. (ser ut som mycket mer på magen!) Har bara fått positiv respons på det, att det är skönt att inte gå upp så mycket osv, och det känns ju bra. Jag slipper ju gärna gå upp om det inte behövs...
Men magen är stor, det syns väldigt tydligt att jag är gravid och alla jag känner har gått upp mycket mer än mig när de gått halvvägs. Utom en som knappt kunde äta under hela graviditeten, och några såna problem har ju inte jag :)

Men men, ultraljudet var ju som det skulle så det är väl inget att oroa sig över, men jag kan inte låta bli att undra varför jag inte går upp mer, jag som brukar ha så lätt att lägga på mig.

Jag måste säga att hittils känner jag mig lyckligt lottad för hur min graviditet varit. Om det inte varit för magen skulle jag nästan fundera på om jag verkligen var gravid...
Jag har aldrig mått illa (ja okej, två-tre gånger kanske, men aldrig kräkts)
Jag är inte öm i brösten
Jag har inga konstiga cravings eller sug
jag har inte fått några bristningar -ännu

Ja, egentligen har jag väl inga symtom alls, förutom att magen växer och den foglossning jag känner av, men blir den inte värre än så här är jag glad ändå. Just nu känner jag mig friskare än innan graviditeten både vad gäller trötthet och ledvärk. Så både jag och sambon är glatt överraskade, vi hade båda trott att jag skulle få en ganska jobbig graviditet.    

Men hon får gärna ge sig lite till känna snart, längtar efter en liten spark, och att sambon ska kunna känna också!

Matinspiration söndag

Publicerad 2008-01-13 19:17:36 i Mat och kost,

Jag tänkte skriva lite då och då vad vi äter för att ge er lite inspiration, och kanske få lite respons eller inspiration tillbaka...

Dagens mat kommer alltså här:

Frukost:
Fil med skivad banan och egen musli (kruskakli, linfrö, solrosfrö, pumpakärnor, torkade tranbär och osötade havreringar från Frebaco)
Smörgås på hembakt surdegsbröd, bregott, hushållsost och sambons härliga inlagda gurka
Vatten (brukar dricka rött te, men inte idag)

Mellanmål: Apelsin

Lunch: Ute, ett gissel att försöka hitta något vettigt men tillslut blev det en baguette med kyckling, keso, feta och grönsaker. Inte helt säker på vad det kan ha varit i kycklingen eller i kryddan, men jag vill ju inte bli alltför fanatisk... Den var i alla fall väldigt god. Vatten till det.

Mellanmål: Sesamkakor

Middag: Fläskkotlett med potatisgratäng och sallad på tomat, gurka, lök, stora vita bönor, marinerad fetaost från Skärvångens bymejeri.
Till det hemma-bubblat vatten

Så såg mat-dagen ut hos oss!

Varför naturlig mat?

Publicerad 2008-01-13 18:59:04 i Mat och kost,

Ja, vad menar jag med naturlig mat och varför ska man äta det? Andra har säkert helt andra definitioner på begreppet, men för mig innebär det främst mat utan kemiska tillsatser.

Varför då kan man då fråga sig? Det smakar ju så gott med glass, dricka, snabbmat och så vidare? Den största anledningen för mig är att jag helt enkelt mår bättre då. Sedan jag började äta mat utan tillsatser har jag inte haft migrän en enda gång till exempel, trots att jag tidigare hade migrän flertalet gånger i veckan! Mina ledbesvär är också mycket bättre och kan knappt kallas besvär längre! Jag har också blivit mycket piggare och mår allmänt bättre. Och det trots att jag nu är gravid! Alla mina värden är bra, till och med järnvärdet, fast jag inte tar något tillskott som alla säger är nödvändigt.

När jag märker dessa effekter på mig själv vill jag självklart inte ge dessa ämnen till vårt barn heller, utan jag (vi) har valt att helt avstå från all mat som innehåller E-ämnen och andra konstigheter. Lite krångligt är det, särskilt i början, men när man väl får lite kläm på det är det inte särskilt svårt. Det jobbiga är att lära sig vad man kan äta och inte, när det väl är gjort går det av bara farten sedan.

Hur och vad äter vi då? Kaninmat?
Inte alls, vi äter helt "vanlig" mat, fast med det extra jobbet att vi gör det mesta själva. Färskt kött går oftast utmärkt att köpa i affären, men helst äter vi vilt vi köper från bekanta. Grönsaker och potatis har (oftast) heller inga tillsatser. Ägg, smör (inte margarin!) mjölk, riktig grädde, vissa ostar osv. Det mesta finns det bra alternativ av om man tar sig tid att leta.

Fällor:

Curry - innehåller gurkmeja som ofta innehåller ett gult färgämne som heter Tartrazin (E102) som bla     kan framkalla migrän 
Italiensk salladskrydda - innehåller Natriumglutamat, smakförstärkare (E621) som har en hel rad kända bieffekter och som är en förbjuden tillsats i flera andra länder. Ska man undvika nåt är det detta ämne!
Citronpeppar - Innehåller natriumglutamat och odefinierade aromer.
Grillkrydda - Innehåller ofta natriumglutamat mm
Fryst kyckling - Innehåller förutom vatten ofta socker, salt, konserveringsmedel och ibland färgämnen
I princip all smörgåsmat av chark - innehåller ofta Natriumglutamat och i princip alltid E250, natrumnitrit, som kan ge förvärrad reumatism och ledproblem m.m.
Saft - Vissa sorter innehåller inget naturligt alls utan är helt konstgjort och kan innehålla 20-30 kemiska ämnen, trots att det är "apelsinsaft" tex.
Light-drycker - De flesta vet väl att lightdrycker innehåller sötningsmedel, men är du medveten om att aspartam(som  är ett sötningsmedel E951) Har en lista hos det amerikanska livsmedelsverket på över 90 oönskade bieffekter? Aspartam är det som starkast framkallar migrän hos mig. Resterande innehåll i dryckerna gör inte saken bättre.

Vill du äta mat som är fri från tillsatser så sträva efter att handla så "ren" råvara som möjligt. Undvik färdiga blandningar, röror och liknande. Efter lite övning slänger du själv ihop betydligt godare såser, soppor, röror och grytor än de du kan köpa på halvfabrikat.

Saker jag skulle vilja göra med hemmet om jag hade tid och råd;

Publicerad 2008-01-12 18:17:25 i hem,

  • Riva garaget och bygga nytt och bättre på annan plats
  • Flytta gästhuset som skymmer sikten från huset och står på bästa platsen på tomten
  • Flytta friggeboden som står på trekvart halvvägs ner på en liten "berghäll"
  • Vattentoalett istället för mulltoan vi har nu (visst det funkar men det är INTE kul att tömma den...)
  • Fixa en dusch i badrummet, nu har vi badkar (som jag väldigt gärna vill ha kvar, så det är ett litet dilemma)
  • Riva ena köksväggen och sätta in ett fönster till i köket så det blir stort och ljust
  • Fixa tvättstugan som försvinner om vi river köksväggen
  • Trivsel och värme-vedkamin i vardagsrummet och gärna en vedspis i köket
  • Altan utanför vardagsrums-altandörren så det inte är ett stup på en meter utanför dörren
  • En humlespalje mot fritidshuset bredvid
  • Ha en vacker, välskött trädgård och kemiskt fri odling
  • Riktigt staket/stängsel runt tomten så hunden inte rymmer var och varannan dag...
  • När jag ändå är igång vill jag ha en bastu och en utomhusjacuzzi också!  

Sen är det ju alltid lite "småsaker" :) att göra, måla alla listerna i samma färg tex.
 
Vad jag räknar med att vi ska få gjort i år:

Altanen utanför vardagsrummet och en trädgård som åtminstone inte ser ut som en djungel man måste ta sig fram med mashete i... Förhoppningsvis kan vi fixa en del av tomten rymningssäker för hunden också, så trist att ha stor tomt men ändå ha hunden inne eller i koppel hela dagarna.
Vi MÅSTE också fixa trappan inne för den är livsfarlig för små barn (inget räcke och öppna trappsteg).

Ja, då var det bara resten på önskelistan kvar :) Men på en trettioårsperiod kanske...

Vad ska jag orka göra i trädgården?

Publicerad 2008-01-12 12:46:48 i trädgård,

Första våren i huset. Vi har ju lite att leva upp till då den tidigare ägaren var trädgårdsarkitekt, men jag ska göra mitt bästa. (kan nog jaga ut P. pckså, men han är inte så intresserad så det mesta får jag nog stå för själv)

Det har börjat mindre bra då vovven har ägnat vintern åt att
1. gräva hål både här och där i trädgården, ena körsbärsträdet står på sniskan efter att han lekt grävling, ros-spaljen är halvt uppgrävd och så några potthål i gräsmattan förstås
2. Kissa på vinbärsbusken och mynta-plantan

Vi har dragit vårt strå till stacken genom att
1. Inte rensat en enda rabatt/ land på hela sommaren eller hösten förra året
2. Inte plockat upp potatisen eller jordärtskockorna (det är ju så man skäms...)
3. Låtit hunden hållas med sina mindre lyckade aktiviteter...

Men men, det är aldrig för sent har jag hört och i år måste det bli lite ordning i alla fall. Det vi gjorde förra året var att plantera rabarberplantor som vi fått av svärmor, jag hoppas verkligen att de tar sig. Annars var det som sagt totalt stiltje på trädgårds-fronten.

Jag skulle vilja odla;
potatis, morötter, kål, rädisor, jordärtskockor (vet inte hur man tillagar dem så det måste utforskas och så var de så fantastiskt vackra när de blommade), kryddor som libsticka, timjan, oregano, rosmarin och koriander, ärtor, spenat, squasch och så skulle jag vilja rädda de sparrisplantor som förra ägaren pekade ut för oss. 

Fixa liiite i blomrabatterna också, det är så härligt när det blommar...

Hur ska jag fixa det när lilla bebisen ska anlända i början på Juni?
Känner faktiskt att det kliar lite i fingrarna för att gå ut och dra lite i landet redan nu medans jag orkar, men vid tanken att stå nerböjd till marken och dra upp ogräs slutar det genast klia, magen är redan ivägen :)

Funderar på att sätta P. på att bygga höga odlingsbäddar åtminstone till kryddorna och småsaker som sallad mm, för att underlätta sådd och rensning. Men det krävs lite efterforskning på det området innan vi sätter fart. Det måste ju gå åt otroligt mycket jord för att fylla bäddarna?

Nu ska jag ta tag i dagens projekt. Jag har haft en surdeg på jäsning hela veckan och idag ska slutresultatet bli klart. Efter det kanske jag tar en liten tur ut i landet i alla fall...

Dagens fråga:
Hur kan en trädgårdsarkitekt placera garaget så att det helt blockerar all utsikt från huset mot trädgårdslandet???

Skulle vilja riva eländet och bygga ett nytt på andra sidan tomten, men som med allt annat krävs det både tid och pengar...




Om

Min profilbild

Anna

Mamma till fyra barn, varav ett dog 80 dagar gammal i en akut sepsis. Det här är en blogg om mitt liv, mina tankar, mina barn, mitt hem, träning och min målsättning att springa ett maraton 2014.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela