Hus och familj - Drömmar och vardag

En blogg om mitt liv och vardag som mamma till fyra barn, varav det ena har änglavingar och bor i våra hjärtan.

Tillfällig familjemedlem

Publicerad 2008-09-23 16:55:32 i Allmänt,

Förra veckan hämtade jag hem vår nya tillfälliga familjemedlem, som är vår förra hund Raikas valp. Nu är hon ingen valp längre, men en busig unghund. Hon ska bo hos oss i två månader eftersom hennes matte har en annan hund som just fått valpar som behöver lugn och ro.
Hon är mager som en sticka men så fin. Påminner verkligen om min älskling. Lika go och kramig är hon också och vill gärna mysa. Inte som Novak som bara vill leka och busa. Måste ju erkänna att jag redan blivit väldigt fäst vid henne.
Mys i soffan

 
Novak visar sin utställnings-pose... Nala borde vara mycket större, men Novak ser ut som en krallig tjockis i jämförelse...


Ja, någon skönhetstävling lär den ju aldrig vinna, men de har i alla fall någonstans att krypa in om det börjar regna...

smakernas förlorade land

Publicerad 2008-09-19 19:24:20 i Mat och kost,

Usch för alla dessa aromer som finns nästan i allt livsmedel! Vi proppar dagligen i oss så mycket artificiella aromer att vi inte längre vet hur den ursprungliga och naturliga smaken ska smaka.

Tänk efter själv, vet du hur en rökt skinka ska smaka? Eller vanilj?

Vi bedövar våra smaklökar med så mycket starka konstgjorda smaker (gärna med lite smakförstärkare på också för att ytterligare fördärva smaken) att de livsmedel som inte innehåller aromer upplevs smaka fel eller lite. Precis som rökare förstör sina smaklökar förstör även vi andra vår upplevelse av smak genom att peta i oss dessa artificiella aromer. Ju mer smak ju bättre -eller?

Själv uppfattar jag en "arom"-fri produkt som godare just för att jag vet att den är naturlig i smaken, men i ett blindtest vet jag inte alls om jag skulle välja den som godast.

Äkta smak är dyrt, smak på flaska är billigt. Låt er inte luras av livsmedelsbranchens profitjakt, tillåt dig själv att njuta av de goda variationsrika äkta smaker som faktiskt finns, Vill du äta jordgubbsfil? Häll då lite jordgubbar i din fil och voila, du har en naturlig smak, som dessutom är mycket nyttigare, innehåller både mer vitaminer och fibrer än arlas skämt till smaksatt fil.



Detta är äkta smak!

jäkla regler på försäkringskassan!

Publicerad 2008-09-19 12:16:01 i Allmänt,

Nu är jag förbannad! P har gått tillbaka på jobbet och jobbar 100%. Jag jobbar också 100% (kan man jobba mindre som egenföretagare?) och har med mig Lillan till jobbet. Det innebär att vi kan spara på våra föräldradagar.
Nu är jag rejält förkyld och har sjukskrivit mig. Förutom när jag blev sjukskriven av läkare under graviditeten har jag aldrig sjukskrivit mig förut utan kämpat på, företaget måste ju skötas oavsett. Nu har jag ju två anställda som kan sköta det mesta och eftersom jag betalar extra avgift för att slippa karensdag tänkte jag att det var dags att faktiskt vara sjuk när jag är sjuk.
Problemet är då att jag inte får ta hand om Lillan. Är man sjukskriven får man inte ta hand om sina barn för försäkringskassan. Kan ju vara rätt och riktigt i vissa fall men inte alltid. P skulle därför ta ut tillfällig föräldrapenning (VAB) för att ta hand om Lillan istället.
Men det får han inte!
Nä, om barnet är mindre än 8 månader får man bara ta ut tillfällig föräldrapenning om barnet ligger på sjukhus eller om man förlorar en arbetsinkomst för att barnet inte kan vistas på sin BARNOMSORGSPLATS. Att jag i vanliga fall tar hand om Lillan räknas inte som att hon har barnomsorg, så därför är inte P berättigad till att få Tillfällig föräldrapeng.
Hur är det tänkt egentligen???
Jag får inte ta hand om Lillan eftersom jag är sjuk och P får ingen ersättning om han är hemma från jobbet för att ta hand om henne. Ska vi dumpa av henne på försäkringskassans kontor kanske?

Mutter mutter och ilskna blickar på försäkringskassans tröga regelverk. När jag ändå ondgör mig kan jag ju klaga på att vi inte förrän förra veckan fick första utbetalningen för Ps föräldrapenning som han tog ut mellan 3juni och 1 september. Tur att vi har den ekonomi vi har, hur sjutton ska man annars överleva med bara en inkomst i över tre månader?

ammning och ersättning

Publicerad 2008-09-19 10:14:14 i Barnen,

Jag tror att amning, när den fungerar är absolut bäst för små barn. Men om den inte funkar är det ju idag ingen katastrof. Det finns flera sorters ersättning att välja mellan, semper, hipp, nutramigen osv. Tyvärr går de flesta av de här emot mina principer om att ge Lillan naturlig mat och det känns inte riktigt bra. Semper innehåller tex soyalecitin, samma ämne som margarin bl.a. som kan innehålla spår av bensinliknande ämnen. Hipp känns då bättre, det är ett ekologiskt alternativ, men den är baserad på komjölk. Komjölk är inte sammansatt på samma sätt som modersmjölk och innehåller naturligtvis komjölksprotein.
Vissa barn är allergiska eller känsliga mot komjölksprotein och nu finns det även forskning som visar på att det kan finnas ett samband mellan diabetes typ1 ("barn och ungdomsdiabetes") och att barnen fått komjölksprotein tidigt i livet. Nu får Lillan Nutramigen eftersom vi ett tag trodde att hon reagerade på komjölksproteinet. Det tror jag inte längre, men det är lite som att välja mellan pest och kolera. Nutramigen är ju inte det minsta naturligt utan är helt kemiskt sammansatt, medan Hipp är baserat på komjölk.
Men från och med nästa vecka blir det ny mat för Lillan! Då kommer det getmjölk som jag beställt som hon ska få. Getmjölk är otroligt nyttigt, och är den mjölk som är mest naturligt lik modersmjölken (kanske med undantag av apors mjölk, men det är ju lite svårt att få tag på...)
Getmjölk har länge använts som medicin för alla möjliga åkommor och de flesta som av någon anledning inte tål vanlig mjölk kan äta getmjölk och getmjölksprodukter. Getmjölk är på de flesta sätt bättre för människan än komjölk, med undantag för ekonomin.
Så nästa vecka ska vi introducera getmjölk för vår lilla, förhoppningsvis går det bra, trots bvcs skepticism. 

Lockarna är borta...

Publicerad 2008-09-19 09:58:21 i Allmänt,

Mycket händer under en graviditet, både kroppsligt och själsligt. Men det tråkigaste och konstigaste som hände mig måste vara att mina självlockar är borta:(
När jag var liten hade jag spikrakt hår, i puberteten fick jag mer och mer lockar, men nu är alla borta igen... Kanske lite självfall finns kvar i bästa fall.
Tråkigt, jag gillade verkligen mina lockar. Min kusin hade precis likadant, rakt som liten, lockigt, nästan krulligt senare men spikrakt efter förlossningen. Hennes har inte kommit tillbaka, men jag kan inte låta bli att hoppas att mina kommer tillbaka när kroppen är återställd igen.
Jaja, den som lever får se, och även om jag nu ska ha rakt hår resten av livet var det ändå värt det!

Trött, trött, trött

Publicerad 2008-09-17 16:17:52 i Allmänt,

Önskar verkligen att jag var helt ledig. Eller att P inte börjat jobba heltid. Det är dödsdömt att försöka jobba samtidigt som Lillan ska äta, skrika, tröstas, mysa... När hon väl sover är jag trött och vill bara vila. Fast jag måste hinna äta själv också, och gå ut med hundarna, och... 
Usch usch, jobba på... 

Om

Min profilbild

Anna

Mamma till fyra barn, varav ett dog 80 dagar gammal i en akut sepsis. Det här är en blogg om mitt liv, mina tankar, mina barn, mitt hem, träning och min målsättning att springa ett maraton 2014.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela