Egen yoghurt och havrebollar
Så här gjorde jag:
Köpte ohomogeniserad mjölk som jag värmde till 78 grader. lät det sedan svalna till 43 grader som enligt mejeristen skulle vara det ultimata. Vispade ner lite kultur i den och hällde upp på en termos som jag värmt med varmvatten. Nu ska den stå tills det är klart...
Det kan tydligen ta allt mellan tre och femton timmar beroende på hur bra termosen håller temperaturen mm. När den är krämig och god ska den in i kylen för att inte bli för sur. Mycket spännande!
Surdegsbröd står också på jäsning, den här gången med ett nytt recept som inte är så grovt.
Fick ett recept på havrebollar av syrran igår som jag var tvungen att prova, väääldigt gott blev det. Här kommer det modifierade recept jag använde (egentligen var det oboy i, men jag gjorde om eftersom jag inte vill äta det)
11 dl havregryn
3 dl socker
300 gr rumsvarmt smör
1 msk kakao
3 msk hemmagjort vaniljsocker (se nedan)
1/2 dl mjölk
1/2 dl kallt kaffe
En yttepytte nypa med salt
Jag körde allt i köksmaskinen. Ett tips är att börja vispa smöret så det är mjukt och sedan hälla på övriga ingredienser. Det ska slås sönder så det blir en massa av det hela.
Rulla sedan till bollar som du rullar i kokos. Klart!
Vaniljsocker:
Jag körde en hel vaniljstång, frön och skal, i mixern. När den var lite sönderhackad hällde jag i 2,5 dl vanligt socker ungefär och fortsatte mixa tills hela vaniljstången var finfördelad. (Se upp det ryker massor när sockret mixas, använd lock!) (Hittade KRAV-märkt vaniljstång på COOP som faktiskt var billigare än "vanliga" jag sett.)
Sedan hällde jag upp på burk, klart! Jag tror att det blir bättre och bättre ju längre det står, men jag tycker det är supergott redan och det har kanske stått i en vecka eller så nu. Dock luktade det lite som tobak, konstigt nog, men smaken är som sagt jättegod!
En härlig bild på tulpaner, man blir ju glad av såna vackra blommor! Och fantastiskt vad det går ta fina bilder med en mobiltelefon!