Hus och familj - Drömmar och vardag

En blogg om mitt liv och vardag som mamma till fyra barn, varav det ena har änglavingar och bor i våra hjärtan.

Helt naturliga tillsatser?

Publicerad 2008-05-21 15:29:37 i Mat och kost,

I coops medlemstidning "mersmak" finns en krönika av dietisten Latifa Lindberg. Blev uppmärksammad på den idag och var genast tvungen att läsa och nu även kommentera hennes krönika.
Man kan ju bli förvånad och irriterad för mindre!

Citat:
"Vi önskar oss i allt större utsträckning mat utan konserveringsmedel och tillsatser... ... men det är skillnad på tillsatser och tillsatser. Mer kunskap skulle nyansera debatten, nu giftförklarar somliga i princip alla tillsatser" 

Håller helt med, mer kunskap är bra! Det som följer därefter är det som gör mig lite upprörd. Där tar hon upp att många tillsatser är hellt naturliga (vilket många är) och tar som exempel lecitin. 

Lecitin utvinns främst ur sojabönan och kan på så vis visst sägas vara naturlig. MEN det Latifa inte tar hänsyn till är processen där lecitinet utvinns ur soya. I processen används olika kemiska medel som är bensinliknande, bland annat, och dessa ämnen finns sedan kvar i slutprodukten. Den som äter soyalecitin äter inte något så naturligt som ägg (som Latifa påstår eftersom ägg innehåller mycket naturligt lecitin) utan får dessutom i sig diverse kemiskt framställda bensinliknande ämnen. Var är det naturliga i det???

Vanliga tillsatser vi använder hemma utan att kalla dem tillsatser hävdar Latifa är 

*Buljong 
Hur många i dagens samhälle kokar sin egen buljong? De flesta köper sin buljong på affären och om man inte är uppmärksam och kollar noga på förpackningen innehåller buljongen... ...Ja just det, smakförstärkaren E621! Om det ens räcker med den, jag har sett helt vanlig buljong som innehåller hela fyra olika kemiskt framställda smakförstärkare. Naturligt? Inte enligt mig i alla fall!

* Färgämnen som soya och gurkmeja
Samma här, visst använder många soya i såsen för att ge den en fin brun färg, men var kommer färgen ifrån? Oftast från E150, ett kemiskt framställt färgämne som är tillsatt i soyan. Gurkmeja skulle kunna få slinka igenom som naturlig här, men vad många inte är medvetna om är att gurkmeja i flera fall även innehåller ett gult färgmedel som är kemiskt framställt, så ser man inte upp är inte ens den färgen naturlig...

*Förtjockningsmedel som gelatin.
Kan inte så mycket om gelatin men känner mig tveksam till att gelatinet man köper idag är utvunnet naturligt ur ben som det gjordes "förr"? Skulle inte förvåna mig om det finns kemiska ämnen tillsatta eller kvar i slutprodukten efter utvinningen.

*Antioxidationsmedel som Askorbinsyra
Visst finns askorbinsyra i citron, och det är naturligt. "problemet" är att den askorbinsyra som finns i var och varannan produkt inte kommer från en citron, utan framställs helt kemiskt. 

Det gäller att inse att det är skillnad på Naturligt, naturlikt, och artificiellt. Jag vill inte påstå att allt kemiskt är farligt eller att alla tillsatser bör förbjudas, men jag blir upprörd när en så auktoriserad butikskedja tillåter en krönikör att så uppenbart blanda ihop begrepp på detta vis. 

Visst, buljong är URSPRUNGLIGEN naturligt- men i dagligt tal pratar vi i Sverige om en kemiskt framställd buljongtärning, eller möjligtvis en kemiskt framställd fond när vi pratar om buljong. Och dessa är INTE naturliga! (med några få undantag) Kemiskt framställd askorbinsyra må vara naturlikt, men det gör den inte automatiskt till naturlig!

Latifa avslutar sin krönika med följande, citat:
" Det innebär att en Krav-godkänd produkt måste vara fri från sådant som vetenskapen inte entydigt har bevisat som ofarligt."

Det är ju trevligt, men då kan man undra över varför vi har sisådär 260 tillsatsämnen som inte är Kravgodkända, men som är tillåtna i våra livsmedel? Det finns med andra ord ca 260 kemiska ämnen som livsmedelsverket godkänt som tillsats i mat, men som inte bevisats som ofarliga. 

Sen blir jag fundersam även över att kravgodkänd glass tex får innehålla Karragenan, som enligt vad jag läst bland annat kan orsaka fosterskador? Låter inte som om vetenskapen entydigt bevisat något i det fallet...
 
Kom igen Coop, var det här ert inlägg i tillsats-diskussionen har ni en lååång väg kvar både till verkligheten och till förtroende i frågan åtminstone från mitt håll.

Kommentarer

Postat av: hippihäxan

Publicerad 2008-05-24 21:50:58

Kloka ord! Och upprörande, de från Latifa alltså.

Postat av: Mynona

Publicerad 2012-03-01 07:25:22

Gammalt inlägg, men jag kommenterar ändå.



Problemet med t.ex. sojalecitin, är att om den finns i choklad, så betyder det att chokladen INTE ÄR ÄKTA. Spelar ingen roll hur naturligt alltihop är, på något sätt är kvaliteten så dålig att man måste tillsätta emulgeringsmedel.



Även totalt ofarliga aromer betyder indirekt att det är något fel på varans råvaror. De är sönderprocessade eller förstörda på något annat sätt (eller kanske är det för lite av viktiga ingredienser) varför man måste tillsätta fusksmak.



Choklad med enbart kakaosmör, kakaomassa och socker, eventuellt kakaopulver, smaker faktiskt bättre. Den är mildare i smaken, och man kan trycka i sig 90 %-ig sådan utan att det smakar så bittert och påträngande som tillsatsspäckad choklad på 90 %.



Så alltså: även om tillsatser är ofarliga, så betyder de ibland att varan är så undermålig eller sönderprocessad att man måste fuska till det.



Å andra sidan måste man komma ihåg att vissa tillsatser alltid varit där. Vissa kryddor eller syror.

Svar: Du har så rätt. Och det finns så många exempel på produkter som mest bara är skräp som man tillsatt lite smak och färg för att få det att likna en bättre version av originalet. Det är lite läskigt att folk i allmänhet inte har en aning om vad de stoppar i sig. Tittar bara på priset och tänker inte på att den billigare grädden bara innehåller 36% fett och istället har fått lite stabiliseringsmedel tillsatt...
Anna

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna

Mamma till fyra barn, varav ett dog 80 dagar gammal i en akut sepsis. Det här är en blogg om mitt liv, mina tankar, mina barn, mitt hem, träning och min målsättning att springa ett maraton 2014.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela